Kinderportret

Kids grow fast! Voor je het weet ben je weer een jaar verder en is het bolle snoetje veranderd in een écht tienerkoppie inclusief beugel. Hoe gaaf is het om juist al die veranderingen en fases mooi vast te laten leggen in een portret?

Vorige week zocht ik terug in de fotomap op mijn telefoon naar wat foto’s van bijna een jaar geleden. Al scrollend door de vakantiefoto’s, schermafbeeldingen en video’s die Jake “stiekem” met mijn telefoon heeft gemaakt, stuit ik op foto’s van alweer bijna een jaar geleden. Ik dacht meteen: wauw wat een verschil! Van net tiener met een bos haar waaiend in de wind naar een inmiddels 11-jarig beugelbekkie. Tijd voor een kinderportret!

Kinderportret? Ah nee, alweeeeer?

Juist die snelle veranderingen maken het maken van veel foto’s leuk. Dit geldt althans voor mij :-). Wanneer ik Jake nu namelijk vraag om even te gaan zitten voor een foto, stuit ik vooral op weerstand. “Even een filmpje afkijken”, “ah nee, alweer mama?”, “mag het straks ook?”, “alleen met m’n knuffel erbij”… Je herkent het vast wel.

Ondanks die weerstand valt het resultaat vaak wel goed in de smaak. Dit merk ik helemaal wanneer we samen echt even gaan zitten voor een foto in de studio. Zolang ik goed voorbereid en “schietklaar” ben gaat het goed. Zitten, klikken en vooral samen snel naar het resultaat kijken. Vervolgens natuurlijk de bewerkte foto’s graag nog binnen een uur toegestuurd willen krijgen op de telefoon!

Kids grow fast

Kinderen groeien snel en veranderen vaak veel in een korte periode. Laat juist het maken van headshots – portretfoto’s waarbij het gezicht centraal staat – ideaal zijn om een puur kindergezicht vast te leggen. Met de juiste camera instellingen, belichting en studiosetting kun je vervolgens die gezichtsuitdrukkingen naar voren te brengen die vaak zo kenmerkend zijn. Die herkenbaarheid die past bij dat moment in de tijd maakt het voor mij extra speciaal om kinderportretten te schieten.

Hoe gaat een kinderportret?

Ik kan me voorstellen dat je denkt, hoe gaat dat dan een portretshoot met kinderen? Hoe zorg je samen voor een gaaf eindresultaat. Als je het mij vraagt zijn vier elementen van belang:

First, relax! | Het werken met kinderen in de studio moet als je het mij vraagt allereerst ontspannend zijn. Een shoot is voor velen – of je nu 10 bent of 65 – een spannend moment. Dit geldt ook voor veel kinderen. Gelukkig bestaat er geen goed of fout. Jij bent zoals je bent en dat is hoe ik jou het liefste vastleg.

Testing, testing | Zodra jij er klaar voor bent starten we met het maken van een aantal testfoto’s om te zien of de instellingen goed zijn. Het grappige is dat hier vaak de mooiste foto’s uit naar voren komen. Juist het gevoel “we zijn nog aan het oefenen samen” zorgt voor ontspanning en mooie, herkenbare blikken.

Move, smile & chat | Mijn doel is om dit gevoel zo lang mogelijk samen vast te houden. Dit doen we vooral samen door veel verschillende houdingen uit te proberen en de beweging erin te houden. Door tussendoor samen te kletsen over van alles en nog wat, zorgen we samen dat je niet teveel na gaat denken over hoe je zit of kijkt :-).

Don’t shoot too long | Een kindershoot duurt vaak niet langer dan 30 minuten. Je zult zien dat de aandacht na een half uur vaak echt “op” is. Toch schiet ik in die tijd al gauw tientallen foto’s. En daar zitten vaak veel mooie exemplaren tussen!

Lijkt je het ook leuk om een keertje een portretshoot te plannen voor jouw kids? Neem dan gerust contact op om samen een datum te plannen!