Zakelijke fotoshoot

Is een zakelijke fotoshoot een aanrader? Jazeker! In de huidige wereld waarbij veel online gebeurt is een sterke online aanwezigheid van essentieel belang. Een zakelijk portret kan het verschil maken tussen niet gezien worden of een blijvende indruk achterlaten.

De kunst van een zakelijke fotoshoot

Bij een zakelijke fotoshoot en zakelijke portretfotografie is het niet alleen een kwestie van een foto nemen; het is een kunstvorm die jouw identiteit kan vastleggen en verbeteren. In dit blog neem ik je graag mee in de wereld van zakelijke portretfotografie en deel ik enkele tips om de beste resultaten te bereiken.

De kracht van een herkenbaar zakelijk portret

Een zakelijke portretfoto is veel meer dan alleen maar een foto van jezelf. Het is een afspiegeling van wie je bent als professional en wat jouw bedrijf/bedrijven vertegenwoordigt. Een goed zakelijk portret kan vertrouwen opwekken, geloofwaardigheid opbouwen en een verbinding tot stand brengen met je doelgroep.

  1. Eerste indruk: Je zakelijke portret is vaak het eerste wat potentiële klanten, collega’s en zakelijke partners van je te zien krijgen. Een professioneel, verzorgd portret kan direct vertrouwen opbouwen.
  2. Persoonlijke verbinding: Mensen doen zaken met mensen. Een zakelijk portret geeft een gezicht aan je bedrijf en stelt mensen in staat een persoonlijke verbinding met jou te maken.
  3. Geloofwaardigheid: Een herkenbaar zakelijk portret straalt professionaliteit en geloofwaardigheid uit. Met een mooie zakelijke profielfoto kun je dus meteen een goede eerste indruk maken.
  4. Herkenbaarheid: Zakelijke portretten zijn daarnaast een mooi medium om herkenbaarheid naar buiten toe te genereren. Soms is het zelfs zo dat mensen aan de stijl van jouw foto al zien voor welk bedrijf je werkt! Mooie zakelijke portretfoto’s kunnen dus meer impact maken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wanneer is het tijd voor een zakelijke fotoshoot?

Je herkent het vast wel. Dat moment dat je gevraagd wordt om een zakelijke profielfoto te uploaden of aan te leveren. De profielfoto die je momenteel zakelijk gebruikt is al jaren oud, maar wel het “beste” exemplaar dat je hebt. De selfies die naderhand zijn genomen zijn leuk, maar zakelijk dan weer ongeschikt. Help! Hoe nu verder?

In dat geval wordt het tijd voor een nieuw zakelijk portret, maar welk type foto’s zijn er allemaal en waar kun je terecht? Google maar eens op zakelijke fotografie of zakelijke portretfoto’s en je wordt overladen met suggesties. Maak daarom voor jezelf een aantal zaken van tevoren goed helder.

Waar moet je voor jezelf over nadenken?

Mijn eerste en belangrijkste tip voor jou wanneer je op zoek gaat naar een fotograaf voor een zakelijke fotoshoot, is: kies die fotograaf waar je gelijk een goed gevoel bij hebt. Zoek iemand met ervaring in de zakelijke portretfotografie, bekijk zijn/haar portfolio en kies dié fotograaf die past bij jou stijl en visie.

Denk daarnaast na over:

  1. Bewerkingsstijl: de sfeer waarin jouw zakelijke portret geschoten is kan veel zeggen over jou en jouw bedrijf. Denk daarom na over de boodschap die je wilt overbrengen en kies de bewerkingsstijl die hierbij past. Een zakelijke fotoshoot in een kantooromgeving in plaats van in de studio kan natuurlijk ook altijd. Jouw doelgroep krijgt dan gelijk een indruk van het bedrijf.
  2. Kleding: denk na over wat je draagt en hoe je jezelf presenteert. Kledingkeuze moet passen bij je bedrijf en de indruk die je wilt maken. Trek vooral iets aan waarin jij jou prettig voelt!
  3. Belichting: een goede belichting is enorm belangrijk voor een geslaagd portret. Een professionele fotograaf zal weten hoe zij/hij licht op de juiste manier kan gebruiken om je er op je best uit te laten zien.
  4. Uitdrukking en pose: je gezichtsuitdrukking en pose kunnen een zakelijke foto maken of kraken. Communicatie met je fotograaf is belangrijk om de gewenste uitstraling te bereiken.
  5. Bewerking: na het nemen van de foto’s is er beeldbewerking nodig om de foto’s te verbeteren. Dit betekent het aanpassen van kleuren, retoucheren van oneffenheden en het optimaliseren van de algehele uitstraling van de foto.

Waarvoor kun je dan bij mij terecht?

Headshot fotografie

In mijn eigen professionele fotostudio in Enschede schiet ik met name headshot foto’s. Headshots zijn portretfoto’s waarbij – zoals het woord al zegt 🙂 – het gezicht centraal staat. Headshots kun je daarom ook uitstekend gebruiken als zakelijke portretfoto. Denk hierbij aan gebruik voor onder meer jouw social media kanalen als jouw Linkedin profiel of Instagram account.

Belangrijk bij headshotfotografie is dat jij zó wordt vastgelegd als je bent. Dit betekent niet alleen iets voor jouw kleding en eventueel haar en make up. Het gaat namelijk nog veel meer om de uitstraling die je met elkaar weet vast te leggen. Uitstraling is iets ongrijpbaars en draait voor mij als fotograaf om het vastleggen van het juiste moment. Essentieel daarbij is dat er een connectie is tussen de fotograaf en het model, en bovendien een rustige en relaxte setting wordt gecreëerd.

Hoe gaat een zakelijke fotoshoot in z’n werk?

Zakelijke fotografie kan op locatie maar natuurlijk ook bij mij in mijn eigen fotostudio. In mijn studio schiet ik professionele foto’s tegen zowel een witte als zwarte achtergrond. Bijzonder om te weten is dat ik de witte achtergrond gebruik om zowel mijn Helder & Fris portretten te maken als de Warme & Zachte foto’s. Kies vooral die stijl die bij jou en jouw bedrijf past.

In lijn met de gekozen stijl kun je nadenken over jouw kleding en eventueel het bijboeken van visagie. Het inhuren van een visagiste vind ik persoonlijk echt een meerwaarde hebben: mijn vaste visagiste zorgt er namelijk voor dat jouw gezicht op een natuurlijke manier geaccentueerd wordt en mooi uitkomt op de foto. Mocht je hiervan gebruik willen maken, geef het dan wel tijdig aan in verband met het afstemmen van de agenda’s.

Tijdens de shoot schiet ik veel foto’s; soms heb ik tot wel 200 foto’s gemaakt! Aan het einde van de shoot zorg ik dat de foto’s veilig op mijn computer belanden en upload ik de mooiste foto’s in jouw eigen online galerij. Zodra de foto’s geupload zijn kun je – als je zelf graag wilt kiezen – thuis aan de slag met het kiezen van jouw favoriete beelden. Zodra jij jouw keuze hebt gemaakt krijg ik een seintje en kan ik bezig met het bewerken van jouw beelden. Op het moment dat alle foto’s bewerkt zijn, upload ik de bewerkte versies in jouw online galerij. Jij kunt de finale beelden vervolgens in hoge resolutie downloaden en direct gebruiken op bijvoorbeeld jouw Linkedin profiel, visitekaartje of whatsapp foto.

Geen poseerskills? Geen probleem!

Zo nu en dan krijg ik iemand in mijn fotostudio met shootervaring. Toch is het overgrote deel van mijn klanten niet gewend om voor de camera te zitten :-). Maar wees niet bang: samen zorgen we altijd voor een goede zakelijke profielfoto. Ik zal je altijd helpen om de juiste pose te vinden. De meeste mensen gaan dan ook met een goed gevoel de deur weer uit!

Kortom: een zakelijke fotoshoot moet vooral als iets leuks worden gezien; een cadeautje voor jezelf!